Perspektiv på pengar, del 1 1 comment


Det är lätt att tappa perspektiv på pengar när ”femtio- och tjugolapparna” här är mynt. En halv frank, som motsvarar fem kronor, är ett så litet mynt att det enkelt tappas bort i fickan. Många automater tar bara ut motsvarande 500- och 1000-lappar och jag insåg precis att jag handlade min lunch med en tusenlapp i skolkafeterian, vilket inte är något särskilt ovanligt här.

Det är viktigt att inte tappa perspektivet, särskilt efter att schweizarna bestämde för att släppa greppet om euron, chockhöjde värdet på sin valuta och toppade listan på världens dyraste länder. Att leva här i Schweiz med en begränsad studentbudget är lite av en sport för en student, här är mina bästa tips!

  1. Följ reglerna, skaffa ett busskort

Det absolut första är att skaffa ett giltigt busskort. Böterna för att åka fast här är höga. Utnyttja även busskortet ordentligt, då det bland annat går att åka vissa båtturer med dem.

  1. Lågpriskedjornas budgetmärken

”Lågpris-kedjorna” för mataffärer här, Migros och Coop, är inte jättebilliga. Däremot har de superbra alternativ, ungefär motsvarande ICA Basic hemma. Inte jättekul, men bra för en student. Coop Prix Garantie och Migros Budget har ett rätt stort sortiment. Dessutom finns Lidl och Aldi, två tyska kedjor även om utbudet inte är jätteroligt alltid och ofta kräver ett andra besök på en annan affär för att komplettera!

  1. Rea, second hand och flohmarkt

Jag har aldrig gjort så bra rea-fynd som jag gjort här. Det finns även väldigt bra second hand shopping (på Brockenhaus) här. Flohmarkt är en typ av loppis där det finns massor av saker att fynda! Ryktena säger att i och med att schweizare är så rika är de stora fan av att köpa nytt hela tiden till exempel till hemmet, därför går det att hitta mycket fint med bra kvalitét och till bra priser.

  1. Utnyttja studentgymmet

Det är gratis att gå på alla skolans gym. Det har över 120 sporter att erbjuda, sju träningsanläggningar och hur många gymklasser som helst. Det mesta är helt gratis, förutom en del specialaktiviteter!

  1. Fika på gårdagens

Det finns ett jättebilligt fik i den äldre delen av Zürich, kallat Äss. De säljer gårdagens fikabröd för nästan inga pengar alls.

Det blev så långt att jag bjuder på nästa del nästa vecka.

Bild härifrån.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

En tanke om “Perspektiv på pengar, del 1

  • Sanna Rosell

    Bra tips som jag nog kan applicera på det spanska studentlivet också (fastän spanjorerna inte envisas med att ha sin egna valuta – som vissa andra – förstås, hihi…)